Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Zonnige dag maakt vieren van vrijheid feest voor iedereen

7 mei 2014

Ondanks dat het Bevrijdingsfestival dit jaar op een werkdag werd gevierd was het aan het begin van de dag al snel druk in het Stadspark. De Kids Area was een groot succes, kinderen konden er knutselen, proefjes doen, theater voorstellingen kijken en meedoen met de bonte straatparade van de Pretvormers. Podium Noord liep al vroeg vol voor de 3JS en bleef ook later bij regionale acts als Kira Dekker en The Given Horse gezellig.

Straatparade met de Pretvormers (foto: Tijmen van Dijk)
Straatparade met de Pretvormers (foto: Tijmen van Dijk)

Op het Local Heroes veld en het Plein van de Innerlijke Vrede hing een relaxte sfeer en werd bij het podium en in het gras genoten van het – onverwacht – heerlijke weer. Dansen bij de Bus was weer een succes en vooral aan het einde van de dag een erg drukbezochte locatie. Op het Plein van de Vrijheid kon genoten worden van wereldse klanken en werd er volop gedanst. Kraantje Pappie stal de show op het Sena Talent Stage in de Urban Area door in een FC Groningen shirt op te treden.

Kraantje Pappie in de Urban Area (foto: Knelis)
Kraantje Pappie in de Urban Area (foto: Knelis)

Straattheater van Chez Jopie, De Blitzkikkers en Bakkie Bike Cinema zorgden voor een echte festivalsfeer. Daarnaast trokken inhoudelijke projecten als de Mensenzoo, Mensenbieb en Experimens veel bezoekers die op een bijzondere manier in aanraking kwamen met het thema van dit jaar: vrijheid geef je door.

De Mensenbieb (foto: Ruben Visscher)
De Mensenbieb (foto: Ruben Visscher)

Douwe Bob vloog over het Stadspark in een helikopter, waar op dat moment het Bevrijdingsvuur ontstoken werd door lopers uit samenwerkingsgemeente Bedum. Bezoekers waren in grote getalen op het optreden van de Ambassadeur van de Vrijheid afgekomen. Ook kreeg de artiest een foto overhandigd van de Burgemeester van Groningen, die een oude bekende bleek te zijn van zijn vader. Het 5voor5 moment zorgde voor een fantastische sfeer, waarbij het publiek twintig grote wereldbollen aan elkaar door gaf en luisterde naar het persoonlijke verhaal van een veteraan. 

Het 5voor5 moment (foto: Knelis)
Het 5voor5 moment (foto: Knelis)

In combinatie met het herdenkingsprogramma op 4 mei waren het twee dagen van herinneren en vieren. Dit jaar bleek extra goed dat het Bevrijdingsfestival Groningen hét festival is waar iedereen, van jong tot oud, Stadjers en mensen uit de provincie en de rest van het land samen komt om de vrijheid te vieren. Totaal bezochten naar schatting 90.000 mensen het Bevrijdingsfestival in Groningen. 

Publiek tijdens 4 Mei in het Park
Publiek tijdens 4 Mei in het Park

Meer nieuws