Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Over ons

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Nederlands-Indië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog, onderdrukking en vervolging. Bevrijdingsdag is ook een dag om stil te staan bij het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

In Groningen vieren we de vrijheid in de vorm van het Bevrijdingsfestival, dat sinds 2001 in het Stadspark in Groningen plaatsvindt en gratis toegankelijk is voor iedereen. Geniet van muziek, kunst, theater, het kinderprogramma en de hapjes en drankjes. Daarnaast wordt er op allerlei manieren aandacht besteed aan het thema Geef vrijheid door, mede dankzij organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis.

Foto: Florian von Besser
Foto: Florian von Besser