Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Algemeen

Waarom 5 mei?

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat er een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

In Groningen vieren we de vrijheid in de vorm van het Bevrijdingsfestival, dat sinds 2001 in het Stadspark in Groningen plaatsvindt en gratis toegankelijk is voor iedereen. Op het Bevrijdingsfestival is er voor ieder wat wils: muziek, kunst, theater en volop eten en drinken. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan het thema ‘Geef vrijheid door’, in de vorm van debatten en activiteiten, mede georganiseerd door organisaties als Amnesty International en Stichting Vluchteling. Het festival begint om 12.00 uur en duurt tot middernacht. 5 mei is een feestje met inhoud, dat gevierd wordt door duizenden mensen. En dat allemaal met en dankzij jullie!

Draag de fakkel

Vrijheid is kostbaar en kwetsbaar. De fakkel staat symbool voor het herdenken op 4 mei en het vieren van de bevrijding en de vrijheid op 5 mei. Door de fakkel te dragen laat je zien dat je herdenken en vieren belangrijk vindt. De fakkel is te verkrijgen in de vorm van een sticker. Deze kun je ophalen bij de Crew Office.

Doe mee, draag de fakkel en geef vrijheid door!