Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

« Alle artiesten

Fresku

Als kind wil hij zanger worden. Daarna droomt hij van carrières als boekenschrijver, tekenaar en acteur. Fresku is meer dan een rapper. Hij wil verhalen vertellen, of dat nu is door middel van muziek, film, columns, seminars of workshops. 

Als hij op zijn veertiende begint te rappen, is dat voornamelijk voor de grap. Maar stukje bij beetje wordt hij steeds serieuzer, en op zijn twintigste vormt hij net Karimineel de groep Zwarte Schapen. Ondertussen maakt Fresku met enkele vrienden onder meer regisseur Teemong ook steeds vaker persiflerende filmpjes die hij op internet zet. En uiteindelijk volgt, eind 2008, op beide gebieden de doorbraak. Enerzijds wordt de meligheid van het typetje Gino Pietermaai door honderdduizenden mensen omarmd, anderzijds zetten de openhartige nummers Kees en Twijfel Fresku meteen op de kaart als een unieke, persoonlijke rapper.

De combinatie van grappig en serieus, van knipoog en oprechtheid, kenmerkt zijn werk, dat aanslaat bij een groot publiek. Niet alleen werd het debuut een succes, ook volgen er workshops, optredens bij De Wereld Draait Door en Lowlands, diverse State Awards, nominaties voor een 3voor12 Award en 3FM Awards, en misschien nog wel het belangrijkste: twee jaar lang geeft Fresku vrijwel onafgebroken shows in Nederland, België en zelfs Curaçao. 

Inmiddels is hij al drie jaar bezig met zijn nieuwe album, dat nog voor de zomer uit zal komen. Fresku stond al in 2012 op Bevrijdingsfestival Groningen, en we zijn erg blij hem hier weer terug te zien!

« terug naar artiestenoverzicht