Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

« Alle artiesten

Swinder

In 2013 stond hij op Podium Noord, in 2014 speelde hij op 4 mei in het park. Onlangs verscheen het debuutalbum. De Main Stage heeft Gronings trots Swinder dit jaar meer dan verdiend!

Swinder (de; m,v;)     1.     Zwerver. “Dij jong is n eerste swinder; ‘t is n echte Van Swinderen.”

Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot ‘moi’ wil singer-songwriter Bas Schröder (1983) jarenlang niets weten van het dialect dat in het dorp gesproken wordt. Zoals je aardappels met jus pas weer kunt waarderen nadat je minimaal vijf jaar geleden de deur van het ouderlijk huis achter je hebt dichtgetrokken, zo duurt het een klein decennium tot na het horen van de Groninger chansonnier Ede Staal het kwartje valt: het Gronings kan heel mooi zijn, als je er maar mooie dingen in zegt, of zingt.

Na aanschaf van het Nieuw Groninger Woordenboek van K. ter Laan gaat het dan snel. Anderhalf jaar, twee regio-hits, een videoclip en een kleine honderd optredens later is Swinder uitgegroeid tot een vijfkoppige band, zwalkend tussen melancholieke liefdesliedjes en uptempo (folk)rock. De single ‘Noar Stad’ wordt het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013. In 2014 verzorgt Swinder tien uitverkochte voorstellingen op het Noorderzon Festival, en brengt in samenwerking met de plaatselijke kringloopwinkel de single ‘Twijde Hans’ uit. Met de hoofdrol voor Hans Kazàn in de bijbehorende videoclip stijgt het nummer snel door naar de nummer één positie van de regionale hitlijst. In een kleine twee weken wordt op Vlieland het titelloze debuutalbum opgenomen, dat onlangs is verschenen en op 5 mei ongetwijfeld groots ten gehore gebracht zal gaan worden!

Swinder - Twijde Hans

Swinder - Noar Stad

« terug naar artiestenoverzicht