Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

« Alle artiesten

Henk Wijngaard

Henk Wijngaard werd op 13 juni 1946 geboren te Stadskanaal als zoon van een uit Frankrijk gevluchte moeder en een Canadese geallieerde soldaat. Zijn jeugd speelde zich af in het Groningse Stadskanaal. Al van jongs af aan maakt Henk muziek in verschillende bandjes en orkesten. Zijn roeping vond hij toen hij gevraagd werd om liedjes voor truckers te schrijven: zijn eerste LP Zingende Wielen is een groot succes geworden en de single ‘Met De Vlam In De Pijp’ werd een dikke nummer één hit!

Hierna volgen de hitsuccessen elkaar snel op met de nummers als; "Ik heb mijn wagen volgeladen", "Nachtrijder", "Kilometervreters", "Asfaltrocker", "Containersong", "Ik heb een truck als mijn woning" en "Als chauffeur ben ik geboren".

Na deze enorme lijst van hits en het daarmee verbonden hectische leven wordt het tijd om even afstand van de showbizz te nemen. Henk kruipt weer achter het stuur van de vrachtwagen. Echter niet voor lang want na twee jaar ging het bij Henk toch weer kriebelen. Hij begon zijn fans te missen en de fans misten Henk.

Zijn comeback in 1988 was ongekend want Henk kwam binnen met een dijk van een hit met het nummer “Een sneeuwwitte bruidsjurk”. En weer werd hit na hit gescoord met titels zoals in 1990 "Hé Suzie (de bui is over)", "Kijk uit, hier ben ik ", "Beun de Beunhaas", "Zo, zoals je bent" en "Ik moet nog jaren mee".

In augustus 2014 verrast Henk een ieder met wederom een grote hit. Het nieuwe album 'Altijd Onderweg' van Henk Wijngaard kwam binnen op plaats vier in de Album Top 100. Henk staat in de hitlijst tussen internationale artiesten als Eric Clapton,Coldplay en Stromae en laat The Common Linnets met Ilse de Lange achter zich.

'Ik ben er nog steeds verbaasd en beduusd onder', laat hij weten. De vorige keer dat de zanger in de hitlijst stond met een album is alweer even geleden: in 1981 met het album 'Volle bak'. Dat album stond toen 28 weken in de Top 100.

Geïnspireerd door de wereld om zich heen zit Henk dus nog steeds vol met ideeën en krijgt hij het steeds weer voor elkaar om zijn fans en Nederland te verrassen met zijn songs en zijn vele optredens in binnen en buitenland. Hoog tijd voor een plek op Podium Noord! 

Henk Wijngaard - Ga, Gaaah! - Officiële Videoclip

« terug naar artiestenoverzicht