Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

« Alle artiesten

Van 5 naar 15

De bevrijding op 5 mei 1945 van de Duitse bezetting betekende indertijd nog niet dat de oorlog binnen het Koninkrijk der Nederland ook voorbij was. Pas op 15 augustus 1945 capituleerde Japan in Nederlands-Indië en was de Tweede Wereldoorlog definitief voorbij.

Tijdens het Bevrijdingsfestival in Groningen wordt in het programma Van 5 naar 15 aandacht gevraagd om ook stil te staan op 15 augustus dit jaar als herdacht wordt dat onze toenmalige kolonie Nederlands-Indië is bevrijd. 

Hiervoor is een speciale muziekformatie samengesteld, bestaande uit Indische en Molukse musici en vocalisten die hun sporen in de Nederlandse popmuziek hebben verdiend. Ook jong en aanstormend talent zoals rapper Jooz vertellen het verhaal van de gedeelde geschiedenis van Nederland waarin ook Indische Nederlanders en Molukkers gestreden hebben voor vrede en vrijheid. Hier in Nederland tijdens de Duitse bezetting als ook in de toenmalige kolonie Nederlands-Indië.

Muziek, performances en video-instarts geven een scherpe indruk van de omstandigheden toen in Nederlands-Indië. Als gevolg van het einde van die oorlog zijn duizenden Indische Nederlanders en Molukkers naar Nederland gekomen.

Een van de key performers is Wudstik die van Molukse origine is. Het repertoire omvat niet alleen eigentijdse muziek. Het publiek krijgt ook een beeld van de invloed van Indische en Molukse musici op de popmuziek in Nederland. Zo geeft ook Julya Lo’ko acte de présence en is er een optreden van rapper Jooz die in Groningen inmiddels furore maakt.

Op 5 mei a.s. wordt ook de hashtag #ikherdenk op social media gelanceerd waarmee we aangeven dat we ook 15 augustus stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Met deze hashtags worden statements verzameld en verspreid, o.a. ook van BN-ers die op een bepaalde wijze verbonden zijn met wat ooit Nederlands-Indië was.

Muzikaal leider Charly Angenois: “Vrede en vrijheid vormen de basis van ons bestaan in de samenleving die wij met z’n allen hier vormen. Maar het is goed om ieder jaar weer stil te staan dat de geschiedenis niet ophoudt bij de grens achter Arnhem. Het verhaal met de strijd voor vrede en vrijheid van mijn ouders in de toenmalige kolonie is het verhaal van ons allemaal. Het is dan ook geweldig dat we dit verhaal op muzikale wijze kunnen brengen tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Groningen”.

« terug naar artiestenoverzicht