Maan, Kraantje Pappie en Sam Feldt zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Op 5 mei zijn ze – dankzij de inzet van helikopters van Defensie – te zien op de veertien Bevrijdingsfestivals. Samen met ruim een miljoen bezoekers op de festivals vieren de ambassadeurs de vrijheid. Kraantje Pappie komt naar Groningen en sluit hier het festival af.

Lokale Ambassadeurs van de Vrijheid zijn:
Small Town Bandits
Bert Hadders
Oes

Om 5 voor 5 staan zij tegelijk op het podium en brengen het nummer ‘Iedereen is van de wereld’ ten gehore.

DJ Sam Feldt: “Op 5 mei wil ik natuurlijk gewoon goede, lekkere shows geven, maar hopelijk komt de boodschap achter deze datum ook over bij het publiek: we mogen blij zijn dat we zonder onderdrukking zijn opgegroeid.” Maan benadrukt “Ik ben een van de laatste generaties die nog mensen uit de Tweede Wereldoorlog in levenden lijve hebben meegemaakt. Ik heb nog opa’s en oma’s die mij verhalen vertelden en die ik weer door kan geven aan een nieuwe generatie.” Ook Kraantje Pappies grootouders hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Zijn Rotterdamse opa vertelde hem over de Hongerwinter. “Hij ondernam voedseltochten voor zijn gezin met andere mannen uit de straat naar boeren ver buiten de stad.” 

Documentaires 

Voorafgaand aan Bevrijdingsdag onderzoeken de ambassadeurs samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei verhalen over vrijheid en onvrijheid. Sam bracht tijdens zijn tour in Johannesburg, Zuid-Afrika, een bezoek aan de townships en hij sprak met bewoners over racisme, uitsluiting en apartheid. Het verhaal van Sam is vastgelegd in een documentaire en is te zien op www.bevrijdingsfestivals.nl.

Auschwitz

Kraantje Pappie bracht samen met drie Joodse jongeren een bezoek aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Familieleden van de jongeren zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz vermoord. Kraantje: “Het is zo absurd, zo bizar.”