Terug dit jaar: het Rad van Verbinding. Leerlingen uit de hele provincie Groningen volgen een Vrijheidscollege van Dieuwertje Blok, die haar visie geeft op vrijheid en vertelt over haar familiegeschiedenis.

Na het college krijgen de kinderen een bijzondere boodschap van Dieuwertje, via een filmpje waarin zij te vinden is op de plek die haar het gevoel geeft vrij te zijn. Dieuwertje vraagt: Waar voel jij je  vrij? De leerlingen gaan aan de slag met een opdracht: maak een foto van de plek waar jij je het meest vrij voelt. Van alle inzendingen worden er 75 geselecteerd. Van deze foto’s worden ansichtkaarten gemaakt die op het Bevrijdingsfestival op 5 mei te zien zijn in het Rad van Verbinding!

Dieuwertje is heel bewust dat zij leeft in vrijheid; “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest”Vrijheid lijkt in onze tijd vanzelfsprekend, maar Dieuwertje Blok weet door haar familiegeschiedenis dat deze waarde zeer kwetsbaar is.