Vrijheidscolleges

De sprekers van de Vrijheidscolleges van 2021 zijn comedian Soundos el Ahmadi, auteur Haroon  Ali, presentator Edson da Graça , presentator Joris Linssen, militair Gijs Tuinman en presentatrice  Simone Weimans. Radio DJ Angelique Houtveen en auteur Robert Vuijsje geven hun colleges uit  2020 met actuele toevoegingen nog enkele keren op nieuwe locaties. Alle sprekers verwoorden  hun persoonlijke visie op vrijheid in een college. Speciaal voor 5 mei is er een coronaproof online  programma ontwikkeld in samenwerking met diverse Bevrijdingsfestivals en Nationale Comité 4  en 5 Mei.

Bij ons zijn op 5 mei Soundos, Haroon en Joris Linssen te zien en te horen. Benieuwd naar de overige vrijheidscolleges? Je vindt de link naar de colleges hieronder.

VHC 21 Site Sprekers overzicht

Soundos el Ahmadi

Soundos El Ahmadi(1981) is komiek, actrice en presentatrice. Haar vrijheidscollege gaat over kansenen vooroordelen. Voor vrouwen bestaat er een glazen plafond, maar voor vrouwen uit een minderheidsgroep is dat nog veel harder. Want alles wat je doet, wordt verstoord door heel veel ruis, meestal gebaseerd op vooroordelen en cliché’s.

Het college van Soundos El Ahmadi is te zien via Vrijheidscolleges.nl

Haroon Ali

Haroon Ali(1983) is journalist en schrijver. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst, zijn vader en de zoektocht naar de verhouding tussen de verschillende dimensies van zijn identiteit. In zijn Vrijheidscollege deelt Haroon hoe hij ziet dat in Pakistan inspirerende mensen vechten voor de vrijheid om hun leven zelf vorm te geven. Hij vertelt ook hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie.

Het college van Haroon Ali is te zien via Vrijheidscolleges.nl

Joris Linssen

Joris Linssen(1966) is zanger en presentator van geliefde televisieprogramma’s zoals Taxi, Hello Goodbye en Joris’ Showroom. In zijn Vrijheidscollege gaat hij in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa.

Het college van Joris Linssen is te zien via Vrijheidscolleges.nl

Edson da Graça

Edson da Graça (1981) is een stand-up comedian, acteur en presentator bekend van programma’s op MTV (Je Moeder) en hij is sinds 2019 het gezicht van het kinderprogramma Willem Wever en Nieuwe Baasjes. Da Graça spreekt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden, wat armoede en schuld kunnen betekenen voor vrijheid. Hij vertelt over welke keuzes hij zelf maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.

Het college van Edson da Graça is te zien via Vrijheidscolleges.nl

Gijs Tuinman

Gijs Tuinman(1979) is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de Bronzen Leeuw. In zijn Vrijheidscollege onderzoekt Gijs aan de hand van krijgswetenschappen, de ervaringen van veteranen en zijn eigen ervaringen tijdens missies in Afghanistan en Mauritanië, de concepten oorlog, vrede en vrijheid.

Het college van Gijs Tuinman is te zien via Vrijheidscolleges.nl

Simone Weimans

Simone Weimans (1971) is sinds 2011 werkzaam als presentator bij de NOS. In haar Vrijheidscollege gaat zij in op het belang van persvrijheid en hoe vrije meningsvorming te lijden heeft onder diverse vormen van repressie

Het college van Simone Weimans is te zien via Vrijheidscolleges.nl

Angelique Houtveen

Angelique Houtveen (1986) is radio-dj bij 3FM waar ze haar eigen programma Angelique presenteert. Angelique Houtveen spreekt over de vrijheid van meningsuiting in de muziek. Mag je over alles muziek maken ook als het aanzet tot gebruik van geweld.

Het college van Angelique Houtveen is te zien via Vrijheidscolleges.nl

Robert Vuijsje

Robert Vuijsje (1970) is journalist en schrijver. Zijn Vrijheidscollege gaat onder andere over de vrijheid om je gekwetst te voelen. Robert heeft sinds zijn jeugd, de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, totaal zien veranderen.

Het college van Robert Vuijsje is te zien via Vrijheidscolleges.nl