Terug naar het overzicht

4 mei in het park

Praktische informatie

  • 4 mei 2014

  • 13.00 - 17.00

  • Locatie

  • Stadspark Groningen

  • Toegang

  • Gratis

De bar is geopend en er is eten en drinken van Kaas in het Bakkie/Eetfabriek, Fris & Rein en Cut the Crèpe. Het podium bevindt zich op het Local Heroes veldje, nabij de Paterwoldseweg. De toegang is gratis! 

Tijdschema podium:

13.00 - 13.05 Joost Oomen
13.05 - 13.50 Meindert Talma
14.00 - 14.05 Jan-Willem Dijk
14.05 - 14.50 Roos Rebergen (Roosbeef) 
15.10 - 15.15 Irene Wiersma
15.15 - 16.15 Spinvis 
16.40 - 16.45 Leonie Veraar
16.45 - 17.15 Swinder  

Tussen 13.50 en 14.00 en tussen 14.50 en 15.00 zullen jongeren gedichten voordragen in de tent, onder begeleiding van Joost Oomen.  

Joost Oomen

Op de 18de november van 1990 geboren in de Bilt, maar groeide op in Ysbrechtum, Friesland. Publiceerde de bundels 'Vliegenierswonden' en 'De stort'. Was in het studiejaar 2010-2011 huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Ontving in 2011 het Hendrik de Vries-stipendium van de gemeente Groningen. Werd in 2013 voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Groningen. Presenteert de eerste editie van 4 Mei in het Park en schreef speciaal voor de dag het gedicht 'In oorlog eet ik kaas'.

Joost Oomen
Joost Oomen

In oorlog eet ik kaas

Mijn grootvader had voor een eventueel beleg
een kaas in huis gehaald
Een grote, ronde, gele kaas rolde hij
in een muffe, klamme kelder
Hij sloot de deur aan de bovenkant van de trap

Boven de grond gebeurde er van alles
Iemand bakte aardappelen voor een handvol parachutisten
Een ander werd opgeblazen op een Rijnponton
Er werden boterhammen gesmeerd voor baby's in rugzakken
en wij, wij aten kaas

Die nacht werd ons gele wagenwiel
ons groot, rond fietsenwiel
opgegeten. Een leeggeplukt
stuk kelder, in het midden
op een hakblok.

Ik las in een fotoboek
dat zigeuners altijd op de daken dansen
maar onze gele, ronde kaas
werd een leeggelopen spaarlamp
is een stuk van onze kelder
opgevroten, leeggeplukt.

Spinvis

Erik de Jong - vergroeid met zijn artiestennaam Spinvis -  is allang niet meer die ene man met dat zolderkamerproject uit Nieuwegein. Sinds zijn doorbraak in 2001 heeft Spinvis maar liefst zes studioalbums uitgebracht. In 2007 won hij de Popprijs.

Dat Spinvis een graag geziene gast is in Groningen heeft hij wellicht te danken aan zijn vernieuwende vermogen. Of hij nu in zijn eentje speelt of met een hele band: de muziek en teksten van Spinvis blijven boeien. We zijn dan ook erg blij om hem te ontvangen tijdens de eerste editie van 4 Mei in het Park, waar hij solo zal optreden. 

Spinvis - Voor ik Vergeet

Roosbeef

Roosbeef is de band rondom naamgever, singer-songwriter en toetseniste Roos Rebergen. Roosbeef staat sinds het gelijknamige debuut uit 2006 bekend om een eigenzinnig geluid. Samen met Torre Florim van De Staat vormt Roos Rebergen ook De Speeldoos. Een project waarbij ze samen nummers schreven op basis van gedichten van 

Op 4 mei 2013 in de Domkerk en op 5 mei op het bevrijdingsfestival in Park Transwijk in Utrecht vertolkte Roos Rebergen samen met het Utrechts Studenten Koor en Orkest drie nummers die speciaal voor deze gelegenheid geschreven waren. Op 4 mei 2014 2014 zal Roos in Groningen samen met drummer Tim van Oosten optreden. 

Roosbeef - Blue

Meindert Talma

Groninger Meindert Talma schreef drie romans, een dichtbundel en 11 albums. Hij treedt sinds 1997 overal op in Nederland en België. Over 'Kelderkoorts', het 1e deel van Talma's roman/albumcyclus 'Nederlands Onbekendste Popster' dat eind vorig jaar uitkwam als cd in boek schreef Gijsbert Kamer van de Volkskrant: 'Een pracht van een sleutelroman waarin de songteksten van de elf liedjes op de cd een eigen plek hebben gekregen. Liedjes die dan weer melancholiek zijn, gedragen door de Fender Rhodes van Talma, dan weer stevig rocken, met dank aan Anne Soldaat op gitaar. (...) Talma's stem in zowel zijn literatuur als zijn liedjes is beslist uniek.'

Voor het bevrijdingsfestival zal Meindert een speciale 'vrijheidset' spelen. 

Meindert Talma - Crucifix

Swinder

Swinder is het Groningstalig geesteskind van singer-song writer Bas Schröder. Geboren en getogen onder de rook van Stad - maar met een Groninger woordenschat beperkt tot 'moi' - schafte hij zich het Nieuw Groninger Woordenboek van K. ter Laan aan. Eén jaar, anderhalve regio-hit, een videoclip en ruim zestig optredens later is Swinder uitgegroeid tot een vierkoppige popband, zwalkend tussen melancholieke liefdesliedjes en uptempo (folk)rock. De single 'Noar Stad' bereikte in 2013 de nummer twee positie in de (RTV) Noord 19 en leverde hen optredens op in De Oosterpoort en Vera en op festivals als Eurosonic, Here Comes The Summer, Noorderzon en Bevrijdingsfestival Groningen.

De eerste volledige plaat staat in de steigers en zal in 2014 landelijk uitgebracht worden.

Swinder - Noar Stad