Terug naar het overzicht

Houdt moed en vertrouwen

Praktische informatie

  • Zondag 4 mei

  • doorlopend

  • Locatie

  • RTV Noord

Met Kees Klok, kleinzoon van de communist Kornelus Baas, ging Stolk naar voormalig concentratiekamp Flossenbürg: de plek waar Kornelus Baas stierf. Bij de dochter van de katholieke slager Adolf Lukken las hij de laatste brieven die haar vader vanuit gevangenschap naar huis schreef. En hij bekeek de kelder onder de baptistenkerk in Oude Pekela, onderduikplaats van de jonge Jan Koolhof die langs de kant van de weg door de Duitsers werd doodgeschoten.

De film die RTV Noord op 4 mei uitzendt, is een onderdeel van een groter project van het Museumhuis Groningen: Stolpersteine. Een steen, een naam, een herinnering. Het leggen van Stolpersteine is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Demnig wil met zijn Stolpersteine de herinnering levenkd houden aan slachtoffers van het nazi-regime, onder wie Joden, zigeuners, verzetsmensen en mensen die vervolgd werden om hun sexuele geaardheid, geloof of handicap. Het idee van Demnig heeft veel navolging gekregen. In februari 2014 lagen er al meer dan 45.000 stenen, verspreid over 17 landen in Europa. Zie voor meer informatie: www.stolpersteine.eu.

Bezoek ook de speciale projectpagina op de website van Het Verhaal van Groningen. 

Dit project is een initiatief van Museumhuis Groningen , journalist Cees Stolk en Liefke Knol AV Produkties met medewerking van o.a. OVCG, GAVA, RHC Groninger Archieven, RTV Noord, Werkgroep Stolpersteine Pekela, Historische Vereniging gemeente Bedum, Herdenkingscomité gemeente Bedum, Wam-Haren, st. Het Verhaal van Groningen en familieleden van de mensen die met een Stolperstein herdacht worden.