Terug naar het overzicht

Bevrijding van Groningen 70 jaar

Praktische informatie

  • 10, 11 en 12 april

  • Locatie

  • Groningen

In april 2015 is het 70 jaar geleden dat Groningen werd bevrijd van de Duitse bezetting. De Canadese troepen hebben hier vier dagen, van 13 t/m 16 april 1945, zware gevechten geleverd. De slag werd van straat tot straat gestreden. Als de ene straat bevrijd was werd in de volgende straat verder gevochten. De mensen gingen meteen hun stoepje vegen. Soldaten die in een portiek verdekt stonden opgesteld kregen een kopje koffie… en schrokken daar enorm van.  Er sneuvelden 110 burgers, 43 Canadese en 300 Duitse soldaten. Er was veel schade, het centrum van Groningen werd verwoest.

De bevrijding van 1945 is in 2015 de aanleiding om 70 jaar later onze vrijheid te herdenken met een evenement dat begrip wil opbrengen voor de ontberingen, om de kennis erover te vergroten en om de vrijheid te vieren. Vrijheid die kwetsbaar is.

De Bevrijding van Groningen 70 jaar - het evenement

Er zijn op 10, 11 en 12 april activiteiten georganiseerd waar honderden mensen aan meedoen. Er zijn voorstellingen van twee gevechten, op de Paterswoldseweg en op de Grote Markt, een kampement in het Stadspark, een festival met een talkshow, films en muziek, tentoonstellingen, een speelfilm en een taptoe.

Het evenement de Bevrijding van Groningen 70 jaar vindt plaats in de stad Groningen. Dit is het toneel waarop het verhaal van de bevrijding op een bijzondere wijze wordt verteld. Het programma vind je op http://www.bevrijdinggroningen70.nl.