Terug naar het overzicht

NNT + Moeremans & Sons: In Vrede

Praktische informatie

  • 4 mei

  • 21:00 uur

  • Locatie

  • Theater De Machinefabriek, Groningen

  • Toegang

  • € 7,50 (€ 5,- met CJP/Collegekaart, € 2,50 met NNT-vriendenpas)

In opdracht van Theater Na de Dam schreef de jonge schrijver Rik van den Bos een nieuw toneelstuk over de Tweede Wereldoorlog. Tegelijk met de andere stadsgezelschappen in het land presenteren het Noord Nederlands Toneel en Moeremans & Sons deze tekst aan het publiek.

Er worstelen drie personages, bewust of onbewust, met de sporen van een dood gewaande oorlog. Een man van zestig ontdekt dat zijn ouders niet zijn biologische ouders zijn, maar zijn onderduikouders. Hun gehele leven hebben zij dit voor hem verborgen weten te houden. Zijn echte ouders blijken joods en zijn tijdens de oorlog verraden door de buren. Die buren hadden een dochter die alles gezien heeft. Dit meisje, inmiddels een hoogbejaarde vrouw, heeft zichzelf in haar ouderlijk huis opgesloten en straft zich elke dag voor het verraad van haar ouders. Tussen deze twee personages door zwerft een man van begin dertig, die denkt dat de Tweede Wereldoorlog iets uit de geschiedenisboekjes is, maar ondertussen achterna wordt gezeten door de spoken van de oorspronkelijke bewoners van zijn huis uit die periode.

“De oorlog is de geschiedenis van iedereen die zijn wortels in West-Europa heeft. De passieve opstelling van de een heeft voor een deel het lot van de ander bepaald. Dat inzicht verliest nooit zijn belang en dat wil ik emotioneel toegankelijk maken voor mensen voor wie dat nog niet het geval is.” - Rik van den Bos 

Meer info en kaarten: http://www.nnt.nl/voorstellingen/104755-In-vrede#informatie