Terug naar het overzicht

Werkman 2015

Praktische informatie

  • V.a. 10 april 2015

In 1908 vestigt Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945) zich als zelfstandig drukker in de stad Groningen.  Pas begin jaren twintig, nadat zijn bedrijf bijna failliet gaat, ontwikkelt hij zijn kunstenaarstalenten. Op de zolder van zijn pakhuis maakt hij met zet- en drukmateriaal kleurige prenten. Hij noemt ze ‘druksels’. Al spelend met blokken, letters, verf en sjablonen, blijft Werkman zich als kunstenaar steeds vernieuwen. Zijn druksels worden wereldberoemd. 

Op 10 april 1945, kort voor de bevrijding van Groningen, wordt Werkman met negen anderen in Bakkeveen geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Sindsdien heeft zijn oeuvre alleen maar kracht en waardering gewonnen.

Stichting Werkman 2015 heeft een omvangrijk cultureel programma opgezet in het kader van de herdenking van Werkman. Centraal staat de tentoonstelling ‘Werkman. Leven & Werk’ in het Groninger Museum. Daar omheen zijn zowel beeldend kunstenaars als theatermakers, dansers, dichters, conservatoren, kenners, nieuwe liefhebbers, vormgevers, musici, muzikanten, scholieren en studenten zijn aan de slag gegaan. Op verschillende locaties in de stad, de provincie en daarbuiten, wordt vanaf 10 april het resultaat getoond.

Zie voor meer informatie en het volledige programma de Werkman 2015 website. 

Werkman2015 // Ga eens aan het Werkman.