Bevrijdingsfestival Groningen

5 mei 2015, Stadspark Groningen Vfonds

Waarom vieren we de vrijheid?

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking. 5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

De mensenbibliotheek op Bevrijdingsfestival Groningen 2014
De mensenbibliotheek op Bevrijdingsfestival Groningen 2014

In Groningen vieren we de vrijheid in de vorm van het Bevrijdingsfestival, dat sinds 2000 in het Stadspark in Groningen plaatsvindt en gratis toegankelijk is voor iedereen. Op het Bevrijdingsfestival is voor ieder wat wils: muziek, kunst, theater en volop eten en drinken.

Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan het thema van dit jaar, Vrijheid geef je door, in de vorm van debatten en activiteiten, mede georganiseerd door organisaties als Stichting Vluchteling en Prodemos. Het festival begint om 12.00 uur en duurt tot middernacht.